Programma

Midwinterdag

ZO 10-12_13:00 uur

Midwinterdag 2017

Dwaal mee langs muziek, verhalen en installaties bij RAUM!

Op zondag 10 december sluit RAUM met een winters programma het jaar 2017 af. RAUM opent vier (!) installaties: de Berlijnpleinfontein van beeldend kunstenaar Leonard van Munster, het Haasje Over Pad van Koen Fraijman, de audioinstallatie RAUMSOUNDS van Joris Strijbos en de expositie SKYLINE-ing van YiLing Hung. Al deze makers waren in 2017 in residentie bij RAUM. Zij vertellen over hun werk en hun proces. Naast makers en installaties is er ook muziek, gluhwein, vuur en verhalen. Oftewel, wees welkom om te ontdekken bij RAUM tijdens dit winterfeest.

Winterhart

Handen warmen aan de gluhwein en rozig worden van het vuur! In het Winterhart van RAUM kun je terecht voor warm en koud drinken en veganistisch eten van Rammenas, onze lokale helden als het gaat om op een smaakvolle manier goéd bezig zijn met eten. DJ He1nz draait enkele van zijn favoriete platen uit zijn grote collectie vinyl.

 

Nieuwe installaties

Tijdens Midwinterdag zijn er maarliefst vier nieuwe installaties:

RAUMSOUNDS – Joris Strijbos
Het werk van Joris Strijbos bestaat uit veertien windsculpturen die via een windturbine elektrische stroom opwekken. De opgewekte stroom wordt vervolgens gebruikt om field-recordings te laten horen: geluidsopnames die Strijbos tijdens de maker-in-residence-periode heeft opgenomen op en om het Berlijnplein. De klanksculpturen zijn op deze manier als tijdscapsules: in geluid en brengen ze een uitgewerkte compositie ten gehore die de ontwikkeling van het gebied laat weerklinken.

Berlijnpleinfontein – Leonard van Munster
Leonard van Munster (1972, Amsterdam) staat bekend om het maken van installaties in de publieke ruimte. Voor RAUM maakte hij een rotspartij met villa geïnspireerd op zowel de statige architectuur van de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright, als het knusse karakter van met een campertje in de wilde natuur staan. Gegarandeerd brengt de Berlijnpleinfontein je een nieuwe blik op wonen en leven in de maakbare wereld van Leidsche Rijn. Zo kan het ook.
– Door weersomstandigheden is de Berlijnpleinfontein nog in opbouw. Door de kou is het ook nog niet mogelijk de fontein te laten stromen.

SKYLINE-Ing – YiLing Hung
Leidsche Rijn Centrum verandert op dit moment dagelijks. Met het project ‘Skyline-Ing’ heeft scenograaf YiLing Hung vier weken lang, twee keer per dag de skyline van Leidsche Rijn Centrum vastgelegd. Vanaf haar rode uitkijktrap bekeek ze in weer en wind om 12.30 en 17.00 de visuele veranderingen in het stadsgezicht. Het eindresultaat is chronologisch tentoongesteld in de tuinkas bij RAUM.

Haasje Over Pad – Koen Fraijman
Met de komst van het nieuwe stadshart, verdwijnt er een ecosysteem aan spontaan gegroeide flora en fauna. Zo zal ook de haas steeds minder vaak te zien zijn. Met een route van 25 betonnen hazen, heeft Koen Fraijman de haas vereeuwigd én maakt hij de cultuuras van Leidsche Rijn Centrum zichtbaar. Op deze stedenbouwkundige as worden culturele instellingen met elkaar verbonden. Door de hazenroute maken mensen op spelenderwijs kennis met de culturele plekken en activiteiten in dit gebied.

Doe mee met de speurtocht (verkrijgbaar bij de bar) langs het hazenpad en test: wat weet jij over de omgeving van RAUM? Daarnaast is er op het Makershuis een kleurplaten-expo te bekijken: 50 kinderen van KBS Onder de Bogen deden mee. De winnaar heeft de allereerste haas van de route (start: KBS Onder de Bogen) mogen beschilderen.

en verder...

Mei 2019