Programma

Urbanauts’ Units Parade

ZA 07-10_ uur

Wat dacht je van een haven met rijdende schepen op het Berlijnplein? Klinkt onwerkelijk, wordt realiteit. Orizzontale uit Rome bouwt eind september een haven met rijdende schepen bij RAUM en zoekt bemanningsleden die het avontuur aandurven!

Het schip staat garant voor avontuur, zo staat in ons collectieve brein in steen geschreven. Van Pirates of the Caribean tot de Holland-Amerikalijn… de golven, de geur van de zee en het eindeloze uitzicht wordt niemand moe. Dankzij schrijvers en kunstenaars is het schip hét boegbeeld van avontuur geworden. Eeuwenlang worden schepen door hen afgebeeld. En logischerwijs ligt het schip dan vrijwel altijd in het water.

Een schip op het land

Maar, Orizzontale stuitte op een wel heel bijzonder schip: het landzeilschip of ook wel de zeilwagen. Eeuwen geleden bedacht door de Chinezen, en later door Maurice van Oranje gebruikt om zijn gasten te entertainen. Een schip op wielen, gestuwd door wind, bleek nogal wat opzien te baren. Orizzontale gebruikt deze ontdekking om het Berlijnplein – een woest, ruw, onontdekt gebied – te gaan verkennen. Pioniers worden ‘urbanauts’, oftewel eigentijdse stadsavonturiers die zullen zeilen door de publieke ruimte. Zij zijn in staat door hun beweging een nieuw perspectief te creëren: stedelijke mobiliteit als een beleving!

Maak mee op 7 + 8 oktober

Ieder schip heeft een stuurman nodig. Een stuurcollectief, liever nog. Vanaf half september nodigt Orizzontale je uit om de schepen te bemannen en deel te nemen aan een tweedaagse artistieke performance genaamd Urbanauts’ Units op 7 en 8 oktober! Ieder schip heeft een eigen functie: sluit je aan bij jouw favoriete bemanning. Je kunt kiezen uit de kookboot (deel je kookkunsten), de podiumboot (deel je talent) of de speelboot (ga het spel aan). Meedoen? Vul dan dit formulier in: http://bit.ly/urbanauts17.

 

Programma Urbanauts’ Units Parade!

7 OKTOBER: ontdekken en kennismaken
10:00 – 16:00 uur: Met jouw bemanning ga je per schip op ontdekkingstocht in de omgeving en stip je aan welke paden en plekken in de omgeving van RAUM nog onontdekt zijn. Tijdens deze navigatieperiode, bepaal jij dus zelf waar je het anker dropt en het ongewone gaat verkennen! Gebruik je speciale bootfunctie (zoals koken of spelen) om de connectie aan te gaan met anderen, of nog leuker… breng ze aan boord! Ondertussen verzamelen je foto’s, video’s en verhalen in een logboek, om de informatie en impressies van je reis mee terug te nemen.

16:00 – 19:00 uur: Alle logboeken worden verzamelt in een geïllustreerde kaart en video die geëxposeerd zal worden in de haven van Urbanauts bij RAUM. Aan het eind van de dag is het tijd voor een happy hour en het delen van avonturen!

8 OKTOBER: parade en feestje
vanaf 17:00 uur: Met z’n allen zullen we in een vloot door de straten van Leidsche Rijn varen, om vervolgens aan te meren in de haven bij RAUM voor het URBANAUTS’ feestje!

Over Orizzontale

Orizzontale is een DIY-architectencollectief uit Rome, Italië. Orizzontale krijgt het warm van plekken in ‘de tussentijd’, waar nog weinig verwachtingen zijn en alle ruimte aanwezig is om impulsief te werk te gaan. Bij RAUM en het Berlijnplein zijn ze dan op het ideale adres.

Het collectief is een van de makers in residence van RAUM in 2017.

en verder...

April 2019