Nieuws

DO 20-04

Acht (inter)nationale makers geselecteerd voor RAUM

Utrecht, 19 april 2017 - De nieuwe creatieve maakplaats RAUM heeft acht makers uit binnen- en buitenland geselecteerd om speciaal voor het Berlijnplein in Utrecht werk te maken. De acht makers zijn Leonard van Munster, Joris Strijbos, Orrizontale, Chloe Rutzerveld, Koen Fraijman, Wouter Corvers & Bouke Bruins, en YiLing Hung. Zij zullen tussen 1 juli en 31 december 2017 op het Berlijnplein werken en verblijven tijdens hun makers-in-residency. De eerste werken zijn vanaf 1 augustus al te zien op het 40.000 m2 tellende Berlijnplein in Utrecht. Maakplaats RAUM creëert daarmee Nederlands grootste vrij toegankelijke expositieruimte in de buitenlucht voor design, kunst en technologie.

 

"Samen met lokale en (inter)nationale makers en publiek gaan we dit jaar bouwen aan het Berlijnplein: een programma vol publieke installaties, events en workshops.” - Donica Buisman, projectleider RAUM.

 De acht makers
RAUM heeft acht makers geselecteerd uit de ruim zestig inzendingen voor de open call van makers-in-residency 2017. Na het lanceringsweekend van RAUM op 30 juni en 1 juli, starten de eerste makers hun residentie. Deze acht makers gaan tijdens hun residentie werken op het Berlijnplein zelf, waar ze ook kunnen overnachten in het makershuis van RAUM. Het makershuis is een collectie zelfvoorzienende huisjes met een overdekte werkplaats direct aan het Berlijnplein. Daarnaast gaat RAUM samenwerken met twee instellingen uit Leidsche Rijn als lokale makers-in-residence, waaronder in ieder geval theatergezelschap Nieuw Utrechts Toneel (NUT).

De makers zijn; 
Leonard van Munster (Amsterdam)
Beeldend kunstenaar Leonard van Munster is gespecialiseerd in locatiegebonden installaties in de openbare ruimte. Voor het Berlijnplein zal hij een imposante rotspartij met vijf-meter-hoge fontein bouwen.

Orrizontale (Italië)
Architectencollectief Orrizontale uit Rome houden zich bezig met architectuur, kunst en verstedelijking. Voor het Berlijnplein wil het collectief een bootinstallatie bouwen, waarmee ze samen met het publiek, het gebied gaan verkennen.

Chloe Rutzerveld (Eindhoven)
Food en concept designer Chloe Rutzerveld creëert alternatieve manieren van voedselproductie. Voor het Berlijnplein maakt ze een food lab om te experimenteren met gewassen teelt van de toekomst. Publiek kan bij Rutzerveld zelf experimenteren en proeven.

Gewildgroei (Amsterdam)
Gewildgroei bestaat uit de ruimtelijk ontwerpers Vincent Wittenberg en Bennie Meek. Op het Berlijnplein bouwen zij samen met publiek aan een bouwwerk van verzamelde tegels uit de omliggende wijken.

Koen Fraijman (Delft)
De industrieel ontwerper Koen Fraijman maakt de culturele as op het Berlijnplein zichtbaar via het ‘haasje over pad’. Dit pad zal bestaan uit twintig hazenbeelden waarmee kinderen haasje over kunnen spelen.

Wouter Corvers en Bouke Bruins (Den Bosch)
Dit kunstenaarsduo haalt verhalen op door met een fietstaxi rond het Berlijnplein te fietsen. Met deze verhalen creëren ze een groeiende tuin met interactieve objecten, zoals een silo.

Joris Strijbos (Rotterdam)
Kunstenaar Strijbos exploreert met zijn installaties licht, geluid, tijd en ruimte. Voor het Berlijnplein gaat Strijbos op het dak van de A2 een bijzonder windmolenpark met interactieve soundscape maken.

Yiling Hung (Utrecht)
De uit Taiwan afkomstige designer Yiling Hung wil de snel veranderende skyline van Utrecht vastleggen door elke dag een tekening te maken vanaf een hoge scheidsrechterstoel op het Berlijnplein.

Bouw mee aan RAUM
Voorafgaand aan de lancering van RAUM en de start van de eerste residenties op 30 juni en 1 juli, wordt het makershuis van RAUM gebouwd. RAUM roept makers en publiek op om samen mee te bouwen aan deze maakplaats tijdens het gratis bouwfestival BAUPLAATS op 20 en 21 mei. Bouw mee aan het nieuwe icoon van het Berlijnplein: een 14-meter-hoge toren. Timmeren, schilderen, zagen of vouwen: er is voor iedereen iets mee te maken.

RAUM
RAUM is een experimenteel makersplein dat werkt vanuit het principe van creative placemaking. Samen met makers en publiek geeft RAUM vorm aan het Berlijnplein. Dit doet RAUM onder andere met interactieve installaties, festivals, events en workshops. Alles op het snijvlak van kunst, design en technologie en binnen het thema ‘IN MOTION’. Om dit makersplein te realiseren, zet RAUM open calls uit onder makers en publiek: een open call voor makers-in-residency en open calls voor programma. De open call voor programma is nog tot 1 mei en 1 juli geopend. Het programma in 2017 en 2018 dient als voorloper op de uiteindelijke vaste culturele voorziening op het Berlijnplein.

Belangrijke data
20 & 21 mei Bouwfestival BAUPLAATS
30 juni & 1 juli Lanceringsweekend van RAUM en start van makers-in-residence

Volg RAUM
Benieuwd naar het werk van de makers? Volg RAUM dan op www.facebook.com/raumutrecht

DO 24-05

Winkelgebied Leidsche Rijn Centrum

ZA 19-05

20 Jaar Leidsche Rijn

WO 16-05

Opening winkelgebied Leidsche Rijn Centrum

DI 25-07

RAUM presents: Open call 2018 'Makers in residency'