17°C

Volg ons op
social media

Terug

Blik vooruit #1 | Herrijzen als een feniks in de vinex

Verhalen

Blik vooruit #1 | Herrijzen als een feniks in de vinex

Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) maakt zich op voor 2021

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november is er een grote brand geweest op het Berlijnplein. Hierbij brandde het verzamelgebouw van  DePlaatsmaker volledig af. De gedupeerde organisaties die in dit gebouw gehuisvest waren, zijn RAUM, de BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn, Jonge Honden en het NUT (Nieuw Utrechts Toneel). In deze serie gaan we in gesprek met de organisaties over hun situatie nu en hun plannen voor het nieuwe jaar. Als eerst aan de beurt: het NUT.

Greg Nottrot (artistiek leider) op de tijdelijke locatie van het NUT

Het NUT is het theatergezelschap op het Berlijnplein. Het werk van het NUT is open en onderzoekend. Ze worden ook wel het meest nieuwsgierige en gastvrije gezelschap van Nederland genoemd. In hun voorstellingen gaan ze de interactie met het publiek aan en gaat het vaak over verleden en toekomst, vernieuwing en verandering. Artistiek leider Greg Nottrot leidt het gezelschap en werkt samen met een grote zwerm theatermakers en andere kunstenaars.

Greg: “Leidsche Rijn is een soort leeg canvas, waar een volstrekt nieuwe stad op wordt vormgegeven. En het Berlijnplein is het epicentrum van het denken dat bij dat pionieren hoort. Met ons theater geven we concreet vorm aan dat denken, samen met ons publiek, wijkgenoten, wetenschappers en bedrijven.”

Hoe gaat het bij het NUT?
Greg: “2020 had ons al behoorlijk wat uitdagingen voor de voeten geworpen. En juist toen ik dacht dat het niet gekker kon, brandde ons gloednieuwe thuis af. Het is totaal absurd om dit mee te maken. Een achtbaanrit: van verbazing, langs verdriet en woede, naar medeleven met de daders, terug naar woede, en dan weer naar blijheid vanwege alle steun en liefde die we krijgen, naar moe vanwege al het werk dat ons te wachten staat, naar dankbaar omdat we met een fantastisch team zijn, geholpen door een sterk bestuur en gedragen door zoveel lieve vrienden.

De rit is nog lang niet voorbij, maar ik weet zeker dat we aan het einde een prachtig nieuw huis hebben en dat we hier sterker uit zullen komen. Als een feniks in de vinex. Ik kijk uit naar 2021. Het wordt een mooi jaar en ik kan niet wachten weer – live – publiek te zien bij onze voorstellingen.”

Wat kunnen we van het NUT verwachten de komende jaren?
Greg: “De Toekomst van Werk, God, Goud en Dood: de komende jaren maken we voorstellingen die gaan over hoe we ons leven en onze samenleving inrichten, de wijze waarop we onze werkelijkheid creëren en van zingeving voorzien. We maken elk jaar een zomervoorstelling met diner op een bijzondere buitenlocatie in Leidsche Rijn. Ook maken we elk voorjaar een familievoorstelling, een wintervoorstelling, een community project en zijn er wisselende onderzoeksprojecten, bijvoorbeeld op Oerol of in samenwerking met Studium Generale Utrecht en de HKU.”

Benieuwd naar de voorstellingen en andere activiteiten van het NUT?

www.nieuwutrechtstoneel.nl

Organisatie Het NUT

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief