7°C

Volg ons op
social media

Terug

Blik vooruit #3: | Een plek die mensen verbindt

Verhalen

Blik vooruit #3: | Een plek die mensen verbindt

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november 2020 brandde het verzamelgebouw van DePlaatsmaker op het Berlijnplein volledig af. RAUM, de BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn, Jonge Honden en het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) raakten daarmee hun werkplek kwijt. In deze serie gaan we in gesprek met de organisaties over hun situatie nu en hun plannen voor de toekomst. Deze editie kijken we vooruit met RAUM.

Stadslab RAUM betrok in 2016, als eerste partij, het Berlijnplein. Door middel van kunst, design, festivals, workshops, talkshows, exposities en andere activiteiten geeft RAUM actief vorm aan de toekomst van de stad. Donica Buisman is oprichter en directeur van RAUM. Volgens haar zijn samenwerken en co-creatie essentiële ingrediënten voor RAUM en voor Berlijnplein. “Wij wilden een plek die mensen verbindt, een plek die mensen kunnen meemaken en waar je zelf mee kunt doen. We kwamen er al heel snel achter dat deze plek gewoon om de toekomst van de stad gaat. Daarbij hebben we ook altijd gezegd: dit moet niet alleen een plek van RAUM worden maar hier moeten allerlei partijen komen. En die moeten ook zo divers mogelijk zijn.”

Hoe gaat het bij RAUM?
Donica: “Voor ons was de brand natuurlijk ook superverdrietig. Ik had niet verwacht dat het me persoonlijk zo zou raken. Het is gek hoe dat werkt. Je verliest gewoon echt iets en dat voel je. Gelukkig was het bij ons alleen het kantoor. Het plein zelf was oké, ons paviljoen was oké, het makershuis was oké; dus wij konden gewoon door. En dat hebben we ook gewoon gedaan. We hadden meteen een expositie die de week erna openging en hebben gezegd: ja we moeten gewoon door. Dat moeten we nu juíst niet stopzetten. Dus ja, hoe gaat het met ons? Het gaat gewoon goed. Het verlies is verwerkt. We krijgen een goed nieuw tijdelijk kantoor. Ik heb het zelf alleen nog van de buitenkant gezien, maar ik hoor er enthousiaste verhalen over. Daardoor krijg ik weer onwijs veel zin om op een nieuwe plek met ons team en de andere partijen te zitten.”

Wat kunnen we van RAUM verwachten de komende jaren?
Donica: “De komende jaren blijft RAUM een plek waar allerlei verschillende soorten mensen graag komen. Waar ze zich welkom voelen en waar ze via verbeelding, installaties en andere kunst- en cultuurdisciplines, meegenomen worden in wat de stad voor hen kan betekenen. Straks krijgen we een terrein waar we met nog veel meer partners bij elkaar komen. Hopelijk met ook nog veel grotere diversiteit aan partners. Waar we echt samen via programma kunnen werken aan de toekomst van allerlei stedelijke thema’s en daar het publiek en de bezoekers bij kunnen betrekken. Wij als RAUM werken nu vooral vanuit ons buitenplein. Het belang van dat plein is heel erg groot, want juist op die manier kan je allerlei verschillende doelgroepen betrekken en ben je in de basis laagdrempelig. Maar voor de toekomst, als de nieuwbouw er eenmaal staat, hebben wij ook een binnenplein nodig. Waar we mensen kunnen uitnodigen en waar we met installaties de verbeelding van stedelijke thema’s nog beter kunnen laten zien. Die omwenteling die wordt heel spannend, maar ik kijk er ook heel erg naar uit!”

Benieuwd naar alle activiteiten van RAUM? Neem dan eens een kijkje op https://raumutrecht.nl/

Organisatie RAUM

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief