14°C

Volg ons op
social media

Terug

Blik vooruit #4: | Een radertje in een heel groot proces

Verhalen

Blik vooruit #4: | Een radertje in een heel groot proces

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november 2020 brandde het verzamelgebouw van DePlaatsmaker op het Berlijnplein volledig af. RAUM, de BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn, Jonge Honden en het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) raakten daarmee hun werkplek kwijt. In deze serie gaan we in gesprek met de organisaties over hun situatie nu en hun plannen voor de toekomst. Deze editie kijken we vooruit met DePlaatsmaker, eigenaar van het afgebrande paviljoen.

Voor Arna Notten, directeur van DePlaatsmaker, was de nasleep van de brand lang en heftig. Nog voordat de vlammen waren gedoofd moest de organisatie, die een groot deel van de ruimte op Berlijnplein beheert, in actie komen. Arna kwam zo in een rollercoaster terecht: aangifte doen, contact met verzekeraars, schade in kaart brengen, een nieuw onderkomen vinden voor de pleingenoten…

Inmiddels, iets meer dan een half jaar later, is de rust weergekeerd. Berlijnplein, voor DePlaatsmaker een uniek en misschien wel hun grootste project, is weer op stoom aan het komen en de blik is vooruit gericht. “We zijn er nog niet, maar we zitten wel langzaamaan in een positieve flow. De herbouw van het paviljoen gaat van start, we zitten weer met z’n allen op het plein, de deuren kunnen weer open en de plannen voor de nieuwbouw zijn akkoord bij de gemeenteraad. Het zijn allemaal mijlpalen die ervoor zorgen dat we weer goed door kunnen gaan.”

Hoe gaat het bij DePlaatsmaker?
Arna: “Op alle fronten zijn we weer volop bezig. We kijken erg uit naar de herbouw van het paviljoen en we zijn heel blij met de schottenkeet die BAM Bouw en Techniek heeft gedoneerd. Vlak na de brand konden we nog niet direct aan die herbouw denken. Wel kwam heel snel duidelijk naar voren: we moeten deze groep nu niet uit elkaar laten vallen, want dat was nou juist het hele doel van het paviljoen: om deze partijen bij elkaar te krijgen en groter te maken en samen inhoudelijk te werken naar de nieuwbouw van het definitieve cultuurpaviljoen. Dat we iedereen bij elkaar hebben kunnen houden is erg fijn en daarmee hebben we een nieuw startpunt met elkaar. Iedereen zit weer op het plein in de voormalige schottenkeet. We kunnen nu weer vooruitkijken. En na corona kunnen de deuren weer open voor programma, dus je merkt dat er een fase gaat komen waarin er weer echt mooie dingen worden gemaakt en getoond. RAUM heeft veel last gehad van corona met het uitstellen van exposities en het NUT natuurlijk ook met de voorstellingen. Dat begint nu allemaal weer, dus je ziet dat die positieve flow begint te komen. Dat heeft toch wel zeven maanden geduurd.”

Hoe ziet DePlaatsmaker Berlijnplein de komende jaren?
Arna: “Als een plek waar ongelooflijk veel partijen zélf de regie hebben over hoe ze de invulling gaan realiseren. Het is een self-made plek, maar dan wel samen met de gemeente. Met vanaf de start niet alleen cultuur maar ook onderwijs, programma, makers en sociale functies. Dat is echt uniek, dat de invulling zo gemixt en divers is. Daar zit voor ons natuurlijk ook een blijvende rol in: hoe houd je zo’n plek levendig, verhuurbaar en beschikbaar voor verschillende gebruikers. Ik hoop dat we over vijf of tien jaar een voorbeeld zijn van hoe je zoiets met elkaar tot stand brengt. We zijn een radertje in een heel groot proces, wat straks een enorme impact gaat hebben. Dit is voor alle betrokken partijen nieuw en er worden veel lessen geleerd. En als de nieuwbouw er straks in 2025 staat, heeft niemand het meer over het proces waar wij nu middenin zitten. Over hoe wij samenwerkten, waar we allemaal doorheen zijn gegaan. Om zoiets unieks met zoveel verschillende partijen te mogen doen, dat maak je misschien maar één keer mee in je werkende leven.

DePlaatsmaker faciliteert ruimte voor kunst en cultuur in en rondom Utrecht. Op https://deplaatsmaker.nl/ vind je al hun projecten en aanbod.

 

Organisatie DePlaatsmaker

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief