18°C

Volg ons op
social media

Terug

Muzikale Berlijnplein live-sessies

Muzikale Berlijnplein live-sessies

Pleingenoten Ivo Schot (Moon Audio Productions) en Festival Grasnapolsky hebben een nieuw concept de wereld ingeslingerd. Bijzondere, muzikale livesessies, die op het Berlijnplein worden opgenomen en waar artiesten in een intieme setting hun werk ten gehore brengen. De artiesten, vaak aan het begin van hun carrière, worden geselecteerd door de programmeurs van Grasnapolsky.

“Ik had gewoon ineens dit idee. Ik wilde graag livesessies in de studio doen en daar zijn er te weinig van.” Ivo Schot, die met zijn studio in een van de werfkelders van het Berlijnplein bedrijf houdt, is de initiatiefnemer van deze sessies. “Zeker op TV zie je weinig live opnames, vroeger was dat veel meer. Er zijn veel bands die echt niet op de radio gedraaid worden, die vallen buiten de boot. Vroeger kwamen die op tv.” Ivo vond een logische partner in mede-pleingenoot Grasnapolsky en in samenwerking met 27Tapes, Polymoon en de Coöperatie Berlijnplein worden de sessies gerealiseerd. Katja Nootenboom (directeur Grasnapolsky): “Grasnaolsky richt zich op aanstormend talent, zeker op juist diegene die niet op de radio of tv komen. Daar lopen we beide tegenaan. Er is een heeeeel klein percentage dat bekend wordt maar een heel groot deel waar mensen nooit mee in aanraking komen. En dat is zonde!”

Ivo vertelt dat geld een van de redenen is dat er weinig livesessies worden gedaan. “Het is redelijk kostbaar. Bandjes zelf kunnen dit dus meestal niet bekostigen. In het geval van deze sessies betalen wij de opnames maar ook de band zelf. Dat is redelijk uitzonderlijk.” Katja: “Maar dat wil je juist ook uitstralen, dat iedereen gewoon betaald krijgt. Dat artiesten ook gewoon aan het werk zijn.” “Ik vind het heel tof dat we dit op zo’n plek kunnen doen”, aldus Ivo. “Daar zit ook een stukje ambitie in; dat het lang genoeg staande houdt dat mensen ‘in de scene’; het ook gaan kennen en dat het echt mensen gaat helpen.”

Content op hoog niveau
Waarom lukt het de twee wel om deze sessies te realiseren? Heel simpel volgens Ivo. “Het antwoord is geld. Dat klinkt heel plat maar is wel zo. En de ruimte natuurlijk. Wij kunnen het faciliteren.” “Daarnaast zien wij ruimte om het mee te nemen in onze communicatiemiddelen”, vult Katja aan. “Dat maakt dat het ook echt kans heeft om aan te slaan. We kunnen aanstormend talent een podium bieden.” Ivo: “We maken content op hoog niveau.”

De bedoeling is dat deze sessies een serie gaan zijn en als het aan de initiatiefnemers ligt een langlopende. “We hopen het echt een paar jaar te kunnen doen, dat heb je ook nodig om naam te kunnen maken. Het heeft tijd nodig om er reuring aan te kunnen geven”, aldus Katja. Op 1 december werd de eerste sessie gelanceerd en op 23 januari volgde nummer twee. Ivo hoopt er dit jaar vier op te nemen maar dat hangt af van de budgetten.

Aanstormend talent
De programmeur van Grasnapolsky selecteert de bands. Aanstormend talent en volgens Katja artiesten waarvan hij verwacht dat ze binnen afzienbare tijd groot kunnen worden. De eerste sessie is opgenomen met de Enschedese band ‘Droom Dit’, die als volwaardige zeskoppige band sinds juni 2022 bestaat. Bandleden Sam en Joshua vertellen dat ze elkaar kennen van de opleiding. “Sam heeft mensen om zich heen gezocht, hij is songwriter. We noemen dat wat we maken ‘experimentele pop’. Alle songs zijn hyper autobiografisch en elk nummer vertelt een echt verhaal. Deze sessie past bij ons; naakt en dichtbij. Het camerawerk echt in your face.”

Ivo zegt heel duidelijk te weten wat voor bands ze zoeken voor de sessies en de programmeur van Grasnapolsky had Droom Dit ook al langer in het vizier. De tweede sessie, gelanceerd op 23 januari, is opgenomen met Astronaut, het muzikale project van de Amsterdamse songwriter Pelle Bast. Astronaut bezingt, bevraagd en bespot naar eigen zeggen grootse thema’s als liefde, seks en de kosmos met humor en lichtheid. Nederlandstalige teksten met filosofische diepgang.

Ivo: “Ik hoop echt dat dit project straks landelijk bekend is. Er is echt een gat. Er is gewoon geen geld meer voor cultuur dus dit soort dingen worden niet meer gedaan.” Wie de volgende band is is nog niet besloten, maar dat er een volgende sessie wordt opgenomen is zeker.

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief