13°C

Volg ons op
social media

Terug

Er is er één jarig, hoera, hoera! – pleingenoot in de spotlight

Er is er één jarig, hoera, hoera! – pleingenoot in de spotlight

Tien jaar geleden, tussen het bouwpuin en plotsklaps omhooggekomen flats, zagen de inwoners van Leidsche Rijn een heel groot bouwbord. Met daarop de tekst: ‘’Het NUT bouwt hier aan GELUK.’’ Het was de eerste kennismaking voor velen met het NUT en vice versa.

Op het dak van de A2 werden avond aan avond lange tafels neergezet, met lekker eten en een voorstelling over de verlangens en dromen van de bewoners van Leidsche Rijn. Inmiddels klopt de tiende zomervoorstelling aan de deur. 
Misschien was jij erbij op het dak van de A2, op de Limes of in de Kersenboomgaard: de zomervoorstellingen staan garant voor een bijzondere locatie. Net zoals de traditie van het driegangen-diner en theater vol stof tot napraten en -denken. Ook de alweer tiende jubileum-editie, de voorstelling Goed goud geld, speelt vier weken lang, vijf avonden per week op het grasveld tussen de Pathé en het Berlijnplein in.

Wie is het NUT?
‘’Toen ik naar Leidsche Rijn kwam, ontdekte ik wat zo leuk is aan dit stadsdeel. Dat hier letterlijk, in een soort leeg canvas, een nieuwe stad gebouwd wordt.’’ Greg Nottrot, artistiek directeur van het NUT, vertelde dit aan de cameraman die in 2020 alle Berlijnpleinbewoners interviewde. En van een schoon canvas houden we wel bij het NUT. Ieder jaar maken we meerdere voorstellingen, rondom één nieuw thema: de toekomst van het werk (2021), de toekomst van God (2022), de toekomst van geld (2023) en de toekomst van de dood (2024). Altijd met de signatuur van Greg, die samen met Floor Leene, het ‘’meest nieuwsgierige en gastvrije gezelschap van Nederland’’ oprichtte.

Het NUT en het Berlijnplein
In 2020 landde het NUT definitief op het Berlijnplein. In het kantoor en de studio staan de deuren wagenwijd open voor geïnteresseerden en zijn we (hopelijk) een goeie buur voor onze inspirerende pleingenoten. Hier werken we, repeteren we en hosten we: van onze eigen voorstellingen tot het faciliteren van fijne werk- en maakplekken. En onder het motto van ‘’If you like it you should put a ring on it’’ is de verkering voor de komende jaren vastgelegd. In de toekomst zijn we namelijk ook de bewoners van de NU, het splinternieuwe huis voor podiumkunst in (bijna-)aanbouw. Voorlopig blijf je dus nog vreemde bouwborden zien, hordes kinderen die een speurtocht doen op zoek naar een gouden kruiwagen (King Bling Bling) en rijen picknicktafels op verrassende plekken in de buurt: wij gaan misschien graag op vakantie, maar komen altijd hier thuis.

Wil je bij de zomervoorstelling zijn?
Goed goud geld is te zien tot en met 23 juli, elke woensdag tot en met zondag om 18.30 uur. Het driegangendiner wordt gemaakt door Samsam Kookt. Kaartjes bestel je op hier.

Organisatie Het NUT

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief