22°C

Volg ons op
social media

Terug

Innovatief leiderschap in Europa: Donica Buisman over het RISE Cities Fellowship

Innovatief leiderschap in Europa: Donica Buisman over het RISE Cities Fellowship

“Hoe doe je wat je doet, nóg beter?”, vroeg Donica Buisman, oprichter en algemeen directeur van RAUM zich af. Na het internationale leiderschapsprogramma ‘RISE Cities Fellowship’ van negen maanden, heeft ze hier nu een concreter beeld bij. Wij vroegen ons af wat ze heeft geleerd en hoe ze dat nu implementeert in de praktijk op het Berlijnplein. 

Het RISE Cities Fellowship is een hybride leiderschapsprogramma met een groep leiders uit twaalf Europese steden van verschillende innovatieve projecten. Het Berlijnplein met RAUM wordt dus internationaal gezien als een innovatief voorbeeld op het gebied van circulariteit en inclusie. In duo’s, bestaande uit een ambtenaar en een projectleider, werken deze leiders samen aan ideeën en oplossingen voor hun steden met behulp van masterclasses, online coaching en mentoring door stedelijke experts. “Een hele eer dat RAUM voor dit fellowship is aangedragen”, zegt Donica. Donica deed het fellowship in samenwerking met Staas Lucassen namens Culturele Zaken van de gemeente Utrecht. Twee weken geleden was de afsluiting tijdens de Urban Future conferentie in Rotterdam. “Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is het belang van veerkracht: leren omgaan met dat de dingen soms ook níet lukken.” 

Een andere les uit het programma die Donica heeft omarmd, is dat je altijd samenwerkt met mensen en niet zozeer met organisaties. Het begint bij een relatie van twee personen, of je nu van een culturele organisatie bent of van de gemeente: je doet het samen. En samen ben je weer onderdeel van een groter systeem en meerdere andere structuren. Dat is complex. “Die co-creatie is heel belangrijk, hoe doe je dit nou goed? Innoveren is moeilijk en complex, en dat is oké. Stap voor stap komen we er samen.” Ze merkt op dat een belangrijk voordeel aan het fellowship ook is dat ze een kijkje kon nemen bij hoe anderen bepaalde zaken aanpakken. “Je zit toch in je eigen wereld in Leidsche Rijn, en dan vraag je je vaak af, ‘is dit nou normaal?’” Door die twaalf projecten door heel Europa van dichtbij te zien, heeft ze nu vergelijkingsmateriaal en heeft ze ervaren dat iedereen die onzekerheden heeft. “Die herkenning is heel waardevol”.

Donica geeft als voorbeeld voor goed samenwerken op het Berlijnplein de samenwerking tussen RAUM en de Buurtwerkkamer. “Dat is ook een mooie verbinder voor mensen uit de buurt. Met de Pleinotheek hopen we nu samen een plek te creëren waardoor mensen zich thuis en nog fijner voelen op het plein. En waarmee we betrokkenheid stimuleren”. Ze vertelt dat het haar opvalt dat in Europa veel veranderingen gaande zijn: bewoners willen meer betrokken zijn bij wat er werkelijk gebeurt in hun stad. Tegelijkertijd is er opkomend wantrouwen en onvoldoende verbinding met elkaar. “Hoe lossen we dit op?”, vraagt Donica zich af. “De andere partijen in het fellowship zitten met dezelfde vragen. Er is daar een hoop kennis aanwezig om uit te putten.”

“Wat wij bij RAUM doen, is niet standaard. We zijn geen theater, museum of festivalterrein. We zijn bezig met een missie: hoe zorg je ervoor dat al die verschillende mensen elkaar echt kunnen ontmoeten in de publieke ruimte van onze stad?  Voor wie doe je het nou eigenlijk? Hoe vertel je je verhaal?” Door het fellowship heeft Donica geleerd deze vragen veel bewuster te kunnen beantwoorden. Je moet keuzes maken om het goed te kunnen doen. Een concreet resultaat hiervan is dat het meerjarenplan van RAUM nu duidelijker is in haar missie en beter past bij onze doelgroepen. “Ik zie nu ook meer en meer alle kansen die er liggen om van elkaars projecten te leren, zeker ook op het Berlijnplein”.

Organisatie RAUM

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief