18°C

Volg ons op
social media

Terug

Voortgang ontwerp cultuurcluster Berlijnplein

Voortgang ontwerp cultuurcluster Berlijnplein

Het Voorlopig Ontwerp (VO) van het cultuurcluster Berlijnplein is in december 2023 ingediend door consortium PleinR. Het cultuurcluster Berlijnplein wordt een levendig en duurzaam cultureel hart voor Leidsche Rijn. Er komen expositieruimtes, ateliers, studio’s voor muziek en repetitie- en presentatieruimtes voor dans en theater. Ook is er plek voor horeca, onderwijs, jongeren en groen. In het VO staan bijvoorbeeld de vormen en hoogtes van gebouwen, plattegronden met hoe de ruimtes ingedeeld worden, waar de ingangen komen en hoe mensen straks door het gebied lopen. Met veel betrokkenen zijn in het VO moeilijke keuzes gemaakt, bijvoorbeeld over welke materialen we gebruiken voor de gevels en het plein, de inrichting van het plein en welke uitstraling de gebouwen hebben. Veel Pleingenoten en andere betrokkenen zijn erg tevreden. Het ontwerp maakt het gebruik door veel verschillende organisaties en type makers mogelijk, ook is in het ontwerp gelet op het gebruik door verschillende soorten bezoekers in de binnen- en buitenruimte. Tijdens de ontwikkeling van het VO werd netcongestie (een overbelast elektriciteitsnet) een steeds groter probleem. Om de kans op een aansluiting zo groot mogelijk te maken is het energieplan aangepast.  

Het ontwerp van het cultuurcluster is vernieuwend en kan, zeker op circulariteit, een landelijk voorbeeld worden. In het gebouw worden zoveel mogelijk hergebruikte of materialen van hernieuwbare grondstoffen gebruikt (zoals bijvoorbeeld hout). En de gebouwen zijn zo ontworpen dat ze mee kunnen veranderen met de tijd. Als er straks plek nodig is voor andere functies, dan kunnen we de gebouwen aanpassen.  

Het Voorlopig Ontwerp is nog niet af en moet op onderdelen verder uitgewerkt worden. Bijvoorbeeld de gevel is nog niet voor alle gebouwen bepaald. Ook moeten de kosten opnieuw bekeken worden, zodat het ontwerp binnen het budget blijft. De ontwerpers van het consortium PleinR gaan verder om het ontwerp af te maken. Hierdoor loopt de planning uit, hoe lang weten we nu nog niet precies. De tijdelijke gebouwen blijven daarom ook langer staan en de Pleingenoten kunnen hier langer gebruik van maken.  

Wij werken aan een complex project met hoge ambities, een voorbeeldproject dat voor Leidsche Rijn en Utrecht van grote betekenis is. Alle betrokken partijen staan achter het project en willen de schouders er onder zetten om het cultuurcluster te realiseren.  

 

Vierde hoofdhuurder 

Het is in 2023 niet gelukt een nieuwe vierde hoofdhuurder te vinden voor het cultuurcluster die samen met de andere hoofdhuurders -RAUM, DePlaatsmaker en HKU- zorgt voor een goede mix van partijen op het Berlijnplein. Na onderzoek is een nieuwe subsidieregel vastgesteld. Met deze regel kan een nieuwe hoofdhuurder extra geld krijgen zodat zij betaalbare ruimtes kunnen verhuren voor jongerencultuur, maatschappelijke initiatieven en creatieve bedrijvigheid. Hiermee gaan we opnieuw opzoek naar een nieuwe hoofdhuurder. We hopen dat we deze in juni hebben gevonden, zodat deze nog mee kan denken over het Voorlopig Ontwerp. 

 

Heb je vragen over het Voorlopig Ontwerp of het proces laat ons dat weten via berlijnplein@utrecht.nl.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief