Een project is volgens Ziad geslaagd als het zichzelf in stand houdt. Een voorbeeld daarvan is de moestuin en de ‘Alleen is oké’ community. “Die laatste bestaat uit 4.000 mensen. Zelfstandige communities die vanuit een programma van RAUM zijn ontstaan en verder gaan zonder onze bemoeienis.”

Het bereiken van groepen die nu nog niet goed worden gerepresenteerd is een belangrijke en gezamenlijke opgave op Berlijnplein. “Het betekende voor ons dat je niet alleen de persoon uitnodigt, maar ook de cultuur van de persoon meeneemt in programma en communicatie. Het verhaal erachter leren kennen.” Ziad weet dat communicatie in de culturele sector echt een pain in the ass kan zijn. “De communicatie is vaak niet toegankelijk voor een breed publiek. Organisaties moeten de taal spreken van de mensen. Niet vanuit je ivoren toren bedenken wat mensen willen. Het klinkt simpel, maar in de uitvoering maak je het pas echt waar.”
Een unieke en inspirerende publieke ruimte voor iedereen
RAUM onderzoekt het functioneren van de publieke, stedelijke ruimte en hoe dit een plek van en voor iedereen kan zijn. Ziad: “Samen met de inwoners van de stad blijven we kritisch kijken naar de vormgeving en voorzieningen van onze ruimte. Geeft het genoeg gehoor aan de wensen van onze doelgroep? Wat kunnen we beter doen en wie is de aangewezen samenwerkingspartner om dat te bereiken? We streven ernaar mensen op een andere manier de publieke ruimte te laten ervaren, door onder andere de inzet van kunst en cultuur.
Ziad vertelt dat bij RAUM het hele team meepraat over de wensen voor de inrichting van hun (buiten)ruimte. Iets dat Treffers in alle besluitvormingsprocessen heeft weten in te bedden. “Het unieke is dat het nieuwbouw is. Hier is geen bestaand gebouw, hier is geen vertrekpunt. Er is nog ‘niks’, waardoor het om iets nieuws vraagt en iets nieuws oplevert.” Op Berlijnplein zitten veel makers bij elkaar. “Je maakt iets waar anderen naar kijken: gemeente, andere organisaties, nieuwe gebruikers, bewoners. Het is een spel waarbij je moet denken aan ieders en elkaars belangen.”

Van alle belangen hebben de bewoners uit de omgeving een heel direct belang. Zij kijken er op uit, ervaren de lusten van levendigheid, maar ook de eventuele lasten als geluid. “We nemen hun rol in de besluitvorming daarom serieus”, vertelt Rogier Boogaard, communicatie- en omgevingsmanager bij de gemeente. “Naast formele inspraak organiseren wij meerdere keren per jaar informele bijeenkomsten voor buurtbewoners op Berlijnplein, waarin zij hun ideeën en vragen kunnen delen met ons. In deze bijeenkomsten toetsen we wat in eerdere gesprekken met de pleingenoten en huurders al is opgehaald. Zo ontstaat een totaalplaatje van de belangen en de te maken afwegingen voor de besluitvorming.”