17°C

Volg ons op
social media

“De essentie wat we doen op Berlijnplein is ontdekken en dat vervolgens toepassen. Niet alles vastleggen, niet alleen doen wat we al weten, maar open staan voor wat we nog niet kennen en hier met elkaar naar op zoek gaan”, Anke Klein, wethouder Cultuur

In een serie artikelen onderzoeken we de toekomst van Berlijnplein als een vernieuwend cultuurcluster. Journalisten Jeroen Junte en Barbara Nieuwkoop zijn in gesprek gegaan met de sleutelpersonen achter de programmering en ontwikkeling van Berlijnplein. Hoe realiseer je een cultuurcluster dat niet alleen interessant is voor de wijkbewoners, maar voor heel Utrecht, de regio en zelfs landelijk en internationaal? Hoe blijf je vernieuwen? Wat is het verhaal achter het thema ‘Toekomst van de stad’? Hoe kom je samen met de culturele partijen, de buurt en andere betrokkenen tot een beter plan?

Berlijnplein mag nooit klaar zijn – Vorm volgt ambitie. Hoe met grensverleggende kunst en permanente tijdelijkheid een iconisch gebouw wordt gerealiseerd dat ontregelt én verbindt. Lees hier meer.

Berlijnplein moet het voorbeeld worden voor circulair bouwen – Technische innovaties, slim ontwerp en alternatieve financiële rekenmodellen zijn onmisbaar bij de duurzame toekomst van Berlijnplein. Maar uiteindelijk gaat de circulaire bouwopgave om mensenwerk. Innoveren is leren. Lees hier meer.

Vernieuwen is niet iets wat je doet, maar wat je bent – Samenwerkingen tussen organisaties en interdisciplinair werken leiden tot vernieuwingen in de eigen organisatie en in de organisatie van het geheel. Lees hier meer.

Op een unieke manier bouwen aan een bruisend cultuurhart – De betrokken wethouders Anke Klein, Klaas Verschuure en Eelco Eerenberg vertellen over de ambitie om van Berlijnplein een nieuw cultuurhart met een uitdagend en innovatief cultuurprogramma te maken voor de stad en ver daarbuiten. Lees hier meer.

De toekomst van de stad maak je met kunst – Hoe kunnen gemeente en kunstenaars met creative placemaking elkaar stimuleren en aanvullen? Dat kan door van tijdelijk programma naar een structureel gebouw te werken, en de culturele partijen op het plein bij de ontwikkeling hiervan te betrekken. Lees hier meer.