16°C

Volg ons op
social media

Terug

Stof tot nadenken

Agenda

DatumZondag 29 mei 2022

Stof tot nadenken

Ruim 85 miljoen bomen per jaar worden gekapt om onze kleding te produceren. Daarnaast gooit een gemiddelde Nederlander 40 kilo kleding per jaar weg. Wat als jij daar verandering in zou kunnen brengen?

Tijdens het festival ‘Stof tot nadenken: de toekomst van kleding’ gaan wij daarover met elkaar in gesprek. Hoe zie jij de toekomst van kleding? Meld je aan en praat, droom en discussieer mee! En je kunt aan de slag: leer je eigen kleding combineren of repareren. Stap achter een naaimachine en upcycle items van de kringloop. Of ruil jouw kleding voor iets nieuws van een ander.

Bij ‘Stof tot nadenken: de toekomst van kleding’ praten we over hoe het anders kan en je gaat zelf aan de slag onder begeleiding van professionals! Er is de hele dag een kledingruil op het plein en je kunt jouw items (leren) repareren. De dag begint met een spoken word artiest van theatergezelschap Het NUT. Na de opening zijn er diverse workshops. Bij onderzoeker en naaidocent Tinka van der Kooij ontdek je meer over de huidige kledingindustrie, ga je hierover in debat én leer je tweedehands kleding te upcyclen tot iets nieuws. Je kunt een alternatief toekomstscenario voor de kledingindustrie leren schrijven. En bij stijlcoach Mirjam leer je de fijne kneepjes van de kunst van het combineren en krijg je slimme styling trucjes, met items uit jouw eigen kledingkast. Duurzamer kan niet!

Toegangsprijs kledingruil: gratis

Capaciteit kledingruil: onbeperkt

Toegangsprijs workshops: €5 per workshop, inclusief klein hapje en drankje

Workshop voor U-pas-/studentenkaarthouders*: gratis

Aanvangstijd(en) workshops en masterclasses: timetable zie onder

Dit evenement staat geheel in het teken van de toekomst van kleding. We geven je Stof tot nadenken over hoe het anders kan en wat jij daarin zelf anders kunt doen. Voor de masterclass en workshops geldt vol = vol.

Workshop voor U-pas-/studentenkaarthouders*: gratis

Aanvangstijd(en): timetable zie boven

*Ga naar Tickets en gebruik promotiecode: Korting100 Laat bij aanvang van de workshops of masterclass je ticket en Upas of studentenpas zien. Wil je zeker weten van je plekje in de workshop? Reserveer via communicatie@berlijnpleinutrecht.nl 

Holy Swap heeft de missie om mensen te inspireren om anders te consumeren. Met bijna 200 holy swappers testen ze het online ruilen van gebruikte spullen. Op deze tweede Holy Swap markt kun jij jouw items inleveren voor ’tokens’, die je kunt inzetten voor kledingitems van een ander.

For Keeps Netwerk inspireert om op 100 manieren te upcyclen. Bij het repair café loop je naar binnen met jouw kapotte, versleten of saaie item en geef je het een nieuwe twist! Kun je nog geen knoop aannaaien? We leren het je.

masterclass Ontdek je eigen kledingkast

Mirjam deelt slimme stylingtrucjes, zodat je simpel tot een stijlvolle interessante outfit komt. Ze leert je hoe verschillende prints, kleuren en materialen optimaal te combineren. En ze geeft je praktische handvaten om eens uit je comfort zone te gaan. En dat alles met kleren die gewoon al in je eigen kast liggen.

Aanvangstijd(en): 13:00 – 14:30 uur / ticket €5

_

workshop Het goed fout debat

De kledingindustrie is slecht voor mens en milieu. Maar hoe moet het dan wel, hoe doe je het wel goed? Onderzoeker Tinka van der Kooij neemt je in dit debat mee in de complexe kledingindustrie.

Aanvangstijd(en): 13:00 – 14:00 uur / ticket €5

_

workshop Upcyclen: van iets ouds iets nieuws maken

Naaidocent Tinka van der Kooij helpt je om met items van de kringloop iets nieuws te maken. Geschikt voor iedereen met en zonder naaiervaring.

Aanvangstijd(en): 14:30 – 16:30 uur / ticket €5

_

workshop Toekomstscenario schrijven

“De textielindustrie van de toekomst – hoe ziet die eruit? In deze workshop onderzoeken we een alternatief scenario; wat ontdekken we als we los van het bestaande systeem een nieuwe, ideale textielwereld mogen ontwerpen?”

Aanvangstijd(en): 15:00 – 16:30 uur / ticket €5

_

workshop Sustainable Stylist

The Sustainable Stylist laat je tijdens de swapmarkt van Holy Swap zien hoe je creatief kunt combineren met tweedehands kleren.  Mocht je advies willen over styling op een duurzame manier, schiet haar gewoon even aan.

 

Inlever momenten kleding | 25 en 27 mei

Je kunt je kleding inleveren op woensdag 25 mei tussen 09.00 – 17.00 en vrijdag 27 mei tussen 09.00 – 19.00 uur. Kan daarvoor naar het kantoor van Jonge Honden: Berlijnplein 524, Leidsche Rijn. Vraag naar Malou, Tessa of Danny! Ook is het mogelijk je kleding op 29 mei mee te nemen naar het event.

Let op: We nemen alleen direct herdraagbare kleding aan, voor versleten of kapotte items kan je naar de textielcontainer (of natuurlijk naar het repair café). 

Doneer je oude kleding en apparatuur. Breng jouw items dan op 25 of 27 mei naar het Berlijnplein. De ’tokens’ die je daarmee verdient kun je namelijk ook doneren aan mensen met een kleine portemonnee. Zo kunnen mensen die het niet kunnen betalen iets moois uitzoeken op de kledingmarkt of bij de ‘Tweede Leven Hoek’ van Buurtwerkkamer Leidsche Rijn.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief