14°C

Volg ons op
social media

Terug

Blik vooruit #2 | De deur staat nog steeds open

Verhalen

Tijd08:00 uur

Blik vooruit #2 | De deur staat nog steeds open

De BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn maakt zich op voor 2021

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november brandde het verzamelgebouw van DePlaatsmaker op het Berlijnplein volledig af. RAUM, de BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn, Jonge Honden en het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) raakten daarmee hun werkplek kwijt. In deze serie gaan we in gesprek met de organisaties over hun situatie nu en hun plannen voor het nieuwe jaar. Ditmaal richt de BuurtWerkKamer – Hart voor Leidsche Rijn de blik vooruit. 

Juriaan Otto (mede-oprichter van de BuurtWerkKamer Coöperatie) bij de tijdelijke locatie van de BuurtWerkKamer

 

De BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn is het ‘buurthuis nieuwe stijl’ op het Berlijnplein. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Het draait om het herkennen en ontwikkelen van elkaars talenten. Samen met enthousiaste bewoners en met minimale professionele ondersteuning organiseren vrijwilligers onderling activiteiten, zoals Nederlandse les of spelletjesavond. Daarnaast wordt er samen gegeten en geholpen bij het invullen van formulieren of andere sociale vraagstukken. Tijdens de intelligente lockdown in maart heeft de BuurtWerkKamer een ‘corona-flyer’ verspreid, om te laten weten dat ze er voor de bewoners zijn en dat de deur nog steeds open staat.

Juriaan Otto is mede-oprichter van de BuurtWerkKamer Coöperatie, gestart in 2011 in Amsterdam Zuid-Oost. Inmiddels zijn er acht BuurtWerkKamers, waarvan vijf in Amsterdam en drie in Utrecht.

Hoe gaat het bij de BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn?
Juriaan: “Nadat iedereen van de eerste schrik was bekomen, zijn we vrij snel in de actiemodus geschoten. Wonden likken en verder. Gelukkig waren er meerdere partners die ons te hulp schoten. Een kerk, een basisschool, De Vrijstaat, In de Kern Gezond en Stichting Dock. Met de laatste zijn we voor de periode december-januari in zee gegaan. Fijn dat we bij Dock in mochten trekken en onze mensen en deelnemers weer kunnen ontvangen. We voelen ons hier bijzonder welkom. Inmiddels zijn het eten, de taalgroepjes en het invullen van formulieren weer gestart!”

Wat kunnen we van de BuurtWerkKamer verwachten in het komende jaar?
Juriaan: “Wij verwachten in 2021 weer vol op stoom te komen als we de nieuwe tijdelijke locatie op het Berlijnplein in gebruik hebben genomen. Natuurlijk zullen we eerst moeten klussen, schilderen en verhuizen voordat we weer echt aan de bak kunnen en de bewoners van Leidsche Rijn dus een nieuw onderkomen kunnen bieden. We zullen daarnaast opnieuw aan de slag gaan met het maken en actief verspreiden van nieuwsbrieven door heel Leidsche Rijn om bewoners te laten weten dat we er weer zijn.

Twee gedwongen verhuizingen in een jaar tijd hebben wel hun sporen achtergelaten. Veel deelnemers zijn we daardoor toch kwijtgeraakt. En dan volgt eind januari/begin februari 2021 dus wederom een verhuizing, van Dock terug naar het Berlijnplein. Maar als dat eenmaal gebeurd is, gaan we samen met de bewoners, vrijwilligers en medewerkers weer stevig inzetten op ontmoeting, formulieren, taal, computervaardigheden, hulp bij schulden, klussen, huiswerkbegeleiding en wat er allemaal nog meer op ons pad komt. Samen met de partners van het Berlijnplein natuurlijk, want we zijn heel blij dat de brand ons niet uit elkaar heeft gedreven, maar juist dichter bij elkaar heeft gebracht.”

Organisatie De Buurtwerkkamer

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief