Jitske Hirs, Natascha Linsen en Kayan Tang
Voortdurend anders
Dat is anders bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Het is de grootste kunsthogeschool van Europa met 4.000 studenten en 900 collega’s. Op Berlijnplein moeten cultuur, onderwijs, maatschappelijke en creatieve ondernemers de stad met de samenleving verbinden. De koppeling tussen al deze sectoren maakt Berlijnplein uniek. Het biedt mogelijkheden voor kruisbestuiving, nieuwe en spannende samenwerkingen. Relatiemanager Jitkse Hirs: “Het onderwijs is een omgeving waarin voortdurend ontwikkelingen zijn en in continue afstemming met de maatschappij. Met ieder jaar een nieuwe lichting studenten. Daarnaast staan de docenten zelf ook in het werkveld. Je kunt zeggen dat vanuit onze corebusiness, onderwijs maken, er altijd beweging is.”
Voor de HKU is de onderlinge uitwisseling een levensgroot onderdeel van elke relatie die ze aangaan. Hirs weet dat studenten op dit moment heel veel vrijheid hebben om zelf met voorstellen en projecten te komen. Het is afwisselend kennis brengen en kennis toetsen. HKU krijgt een satellietlocatie op het plein. “Op het moment dat we onderdeel worden van de community op Berlijnplein, zal dat nog veel meer gebeuren. Wat het precies gaat betekenen is nog een zoektocht.”
Een derde blauwdruk voor vernieuwende samenwerking vertelt Natascha Linssen van Jonge Honden, een junior adviesbureau uit Utrecht. Het bedrijf is opgericht in 2000 en heeft ongeveer 40 werknemers. Het oorspronkelijke idee geldt nog steeds, weet Linssen. “Je werkt bij ons in principe voor drie jaar in loondienst. Wie graag wil ondernemen binnen Jonge Honden kan daarna nog vier jaar door. Zo bestaan we uit allerlei kleine bedrijven die worden gerund door een aantal ondernemers. We zijn een platte organisatie, zonder directeuren. Hoewel de organisatie ruim twintig jaar bestaat, blijven de mensen die er werken dus jong. Het bedrijf vernieuwt zichzelf zo steeds opnieuw. Dit organisatiemodel past goed bij wat de ambitie is op Berlijnplein. Continue vernieuwing komt voort uit de ambitie om als cultuurcluster steeds relevant te blijven, te anticiperen en voorop te lopen in de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Hirs vult aan: “Het business model van Jonge Honden is een mooi voorbeeld hoe je als organisatie steeds bij de tijd blijft door verjonging en ondernemerschap.”
