Gedwongen anders te kijken
“Het feit dat je hier dingen op je bord krijgt waar je nog nooit mee te maken hebt gehad, dwingt je om anders te kijken”, zegt Tang. “Je wordt geplaatst in iets nieuws. Het is zoals in Star Trek met een warp zone: je bent ineens in een geheel nieuwe wereld.” Ze gebruikt bewust het woord vernieuwen niet. “Het is constant anders. De jongens zijn begonnen in een winkelcentrum in Nieuwegein. Op het plein. Daar was en is iedereen welkom. Als je vraagt of je iets kan uitproberen, komt er iemand naar je toe en leert het je. En zo gaat het door. Je zet je voet net even anders en je hebt een eigen stijl ontwikkeld. Iedereen vindt het te gek.”
Geven van inspiratie
Alle drie zien ze dat op Berlijnplein iets gebeurt dat heel bijzonder is. Een bundeling van organisaties met hele diverse achtergronden en ervaringen, sommigen nog jong en nieuw, anderen met al veel ervaring. “Het is samenwerken vanuit het creatieve brein. Je geeft als het ware inspiratie. In plaats van denken in vastomlijnde kaders en van daaruit te gaan samenwerken,” vat Hirsch samen.
Alle organisaties op Berlijnplein zijn onderhevig aan andere structuren en systemen zoals subsidies en fondsen. “Er zijn duidelijk verschillende belangen en er is soms weerstand”, weet Hirs. “Tegelijkertijd, met onderwijs moet je mooie verbindingen kunnen maken en met de juiste partners in gesprek kunnen gaan. Samenwerken is waarom we onderdeel van Berlijnplein willen zijn. De meeste Schools op de HKU willen die verbinding met partners in de omgeving en de ruimte voor het experiment. Ze willen naar buiten kunnen lopen en mensen van andere organisaties tegenkomen. Ook willen ze fysiek uiting kunnen geven aan wat ze bedacht en ontwikkeld hebben.”
Ze vinden het alle drie heel tof dat iedereen mee mag denken over hun plek op het plein, zowel over de nieuwbouw als programmatisch. Voor Linssen is het nodig dat “we, na de coronaperiode, allemaal een jaar een programma hebben gedraaid. Dat we aan elkaar hebben kunnen snuffelen. Nu gaan we nog van sessie naar sessie, maar straks gaan we het continue in de praktijk ervaren.”